September 13, 2024

ARBETSDOMSTOLENS DOM -indraget körkort: arbetstagaren stod inte till arbetsgivarens förfogande och hade inte rätt till sjuklön

Indraget körkort: arbetstagaren stod inte till arbetsgivarens förfogande och hade inte rätt till sjuklön

I juni 2024 avgjorde Arbetsdomstolen ett ärende om sjuklön kopplat till indraget körkort – se AD 2024 nr 44.

AT arbetade som besiktningsingenjör på ett företag som utförde fordonsbesiktningar av olika slag. När besiktningsingenjören utfört besiktningen utför man administrativa uppgifter kopplade till besiktningsarbetet. I arbetet ingår att kunna köra fordon och ett körkort är ett måste. Om man inte besiktat fordon finns inga administrativa uppgifter. Man har också personliga certifikat som besiktningsingenjör som inte kan överlämnas till någon annan.

Transportstyrelsen beslutade att AT fick indraget körkort med en återkallelse tid om 30 månader. AT sjukskrev sig efter det och sedermera sades han upp. Parterna tvistade om AT:s rätt till sjuklön tiden som var efter Transportstyrelsens beslut men innan uppsägning.

-         Omfördela arbetsuppgifter?

Kunde arbetsgivaren ha omfördelat arbetsuppgifter? Nej, det fanns inga arbetsuppgifter att utföra: de administrativa sysslorna var kopplade till de fordon man besiktat och därtill var nödvändiga certifikat personliga så det gick inte att hjälpa kollegor med deras arbetsuppgifter. Det gick således inte att omfördela arbetsuppgifter i arbetsgruppen.

-         Omplacering?

Det fanns inte heller några lediga tjänster i företaget att omplacera arbetstagaren till.

 

Mot bakgrund av detta ansåg arbetsgivaren att AT inte stod till arbetsgivarens förfogande för arbete. Och om man inte står till förfogande för arbete då kan inte sjuklön utgå. Sjuklön ska vara istället för den lön man som arbetstagare hade erhållit men i detta fall hade AT inte rätt till lön eftersom AT inte kunde utföra något arbete för arbetsgivaren.

 

Sammanfattningsvis:

-         AT kunde pga. indraget körkort inte utföra ordinarie arbete, men inte heller något annat arbete på bolaget

-         Sjuklön förutsätter att arbetstagaren skulle ha arbetat om denne inte hade varit sjuk

-         AD sa: ”Genom..förarbetsuttalanden och formuleringar i sjuklönelagen om att behålla lön, att arbetstagaren gått miste om lön och andra anställningsförmåner till följd av nedsättning i arbetsförmågan och att arbetstagaren inte kan arbeta på grund av sjukdom står det klart att sjuklön endast kompenserar för det faktiska inkomstbortfall som sjukdomen orsakar.”

-         Inkomstbortfallet berodde inte på sjukdom utan pga. att AT inte stod till arbetsgivarens förfogande. AT kunde inte utföra arbete och AT hade därmed inte rätt till sjuklön.

 

Här finner ni domen: 44-24.pdf (arbetsdomstolen.se)

Är du ett företag i behov av juridisk hjälp?

Vi erbjuder rådgivning, interim, utbildningar och abonnemang. Vid övriga frågor var god kontakta oss med infon nedan.
Är du ett företag som är i behov av juridisk rådgivning?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.