May 4, 2024

Befordran medarbetare som vabbar mycket

Fråga

Jag har en duktig medarbetare som vabbar väldigt mycket, vi har en öppen dialog om det och jag försöker därför coacha medarbetaren att växa i rollen - och jag har sagt att jag i framtiden tror att personen kan bli en bra chef. Nu har medarbetaren sökt en intern chefsroll. I förbifarten sa medarbetaren “jag hoppas jag får chefsrollen, vi har ju pratat om att jag kan bli en bra chef och det är viktigt att mitt uttag av vård av sjukt barn inte påverkar här, det vore ju diskriminering.”. Medarbetaren har ännu inte kvalifikationerna, men jag vill ju att medarbetaren ska stanna för utvecklingspotentialen är god och jag vill inte anklagas för diskriminering. Vad ska jag göra?

HR Legal svarar

Bli medlem på HR Legal för att låsa upp svaret
Kom igång
Redan medlem? Logga in

Hej,

Om medarbetare saknar kvalifikationerna för rollen så kan du neka henne tjänsten och välja att anställa den person som har kvalifikationer och är mest lämpad för tjänsten. Du avslår inte hennes ansökan om tjänsten pga uttag av vård av sjukt barn. Det är bra att efteråt förklara för medarbetaren varför denne inte fick rollen, visa på vad som krävs för rollen och kanske tillsammans sätta en plan för hur hon ska nå dit i sina kvalifikationer - det borde motivera henne att stanna när du visar att du satsar på att hon ska nå dit.

Om medarbetaren däremot har kvalifikationer för rollen då får du inte låta personens uttag av vård av sjukt barn inverkan på beslutet, för då bryter du mot föräldraledighetslagen.

HR Legal

Liknande frågor

Populära artiklar

Visa alla