April 10, 2024

Måste vi betala rast om arbetstagare ska hoppa in vid produktionsstopp?

Fråga

Vi har tydliga raster i schema för våra arbetare. De flesta tar sin rast i fikarummet och det har hänt att vi gått dit och frågat om någon kan tänka sig avbryta sin rast när det var stopp i produktionen. Nu vill några medarbetare att vi byter rasterna mot betald rast (sk. måltidsuppehåll) för de menar att de inte är fria att lämna företaget på sin rast. Vad gäller? Det kan vara bra om några personer är på plats om det blir stopp i produktionen men måste vi då betala deras rast? Då har vi ju mindre arbetstid att lägga ut.

HR Legal svarar

Bli medlem på HR Legal för att låsa upp svaret
Kom igång
Redan medlem? Logga in

Hej!

Rast är obetald tid som arbetstagaren förfogar över, dvs. arbetstagaren får lämna företagets lokaler under sin rast. Måltidsuppehåll är det som i dagligt tal ibland felaktigt kallas betald rast. Arbetstidslagen är väldigt tydlig med att arbetsgivare endast får använda måltidsuppehålls sparsamt och när verksamheten kräver det.

Lagen förordar att arbetstagare ska ha raster och luncher som är reella avbrott från arbetsdagen, ett måltidsuppehåll är inte ett reell avbrott och ger inte lika stor vila för arbetstagaren. Det spelar ingen roll vad arbetstagarna vill ha, då arbetstidslagen är en skyddslagstiftning som arbetsgivaren måste följa.

Om du behöver arbetstagare som kan rycka in om produktionen stannar då måste du förlägga ut måltidsuppehåll, därmed betalar du för rasten och arbetstagaren får inte lämna företagets lokaler under måltidsuppehållet. Det räknas som arbetstid, och du får därmed mindre arbetstid att lägga ut. Du behöver dock inte ge alla måltidsuppehåll, det kanske räcker med att 2-3 st kan rycka in om så behövs. Övriga kan ha rast.

HR Legal

Liknande frågor

Populära artiklar

Visa alla