April 10, 2024

Tjänstledighet

Här kan du som arbetsgivare läsa vad som gäller kring tjänstledighet.

När det gäller tjänstledighet så finns det ingen lag som ger arbetstagaren rätt till tjänstledighet. Det finns lagar om rätt att prova annat arbete vid sjukdom, rätt till studieledighet m.m.

Men om en arbetstagare annars vill vara tjänstledig för att resa, testa att flytta till annan stad eller testa annat arbete då kan arbetstagaren aldrig kräva tjänstledigt. Som arbetsgivare är du inte skyldig att bevilja tjänstledighet. Du kan säga nej till det.

Om du ändå väljer att bevilja tjänstledighet rekommenderar vi dig att skriva en skriftlig överenskommelse med arbetstagaren. Av denna överenskommelse bör det framgå:

- hur länge tjänstledigheten ska pågå (ange datum),

- vad som händer om arbetstagaren eller arbetsgivaren vill avbryta tjänstledigheten m.m.

En rekommendation är att inte bevilja tjänstledighet för en alltför lång tid samt att du som arbetsgivare följer upp vad som händer när tjänstledigheten börjar närmar sig sitt slut.

Notera att det kan finnas rätt till tjänstledighet i vissa kollektivavtal. Tänk på att semester och pension inte tjänas in under tjänstledighet. Nedan finns ett exempel på överenskommelse kring tjänstledighet.

Relaterade mallar

Artiklar

Liknande guider

Populära artiklar

Visa alla